• Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güney Çakı, Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kayseri bölgesindeki sütlerin kalite açısından en yüksek değere sahip olduğunu belirtti. 
    1
    4 Haziran
    Günay Çakı süt kalitesini belirleyen değerlerin, bakteri oranı, somatik hücre, Protein ve yağ oranı olup bölgede en iyi değerlere sahip olan sütün Kayseri bölgesinde olduğunu belirterek tüm üreticilere teşekkür etti. 
    2
    4 Haziran
    Soğuk süt zinciri ve süt değerlerinin istenilen düzeyde olması nedeniyle Kayseri civarındaki illerde faaliyet gösteren süt işleme tesislerinin bölgede sütleri tercih ettiklerini belirtti. 
    3
    4 Haziran
    Kayseri'de süt sığırcılığının ve süt endüstrisinin gelişimi için büyük bir süt işleme fabrikasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Çakı, süt simsarlarının bölgedeki süt üretimini olumsuz etkileyen bir tehlike olduğuna dikkat çekti. 
    4
    4 Haziran
    Kayseri'nin, süt üreticilerinin ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin ortak markası olan Hunat markasının yerli ve milli bir marka olduğuna dikkat çeken Çakı, tüm tüketicileri Hunat ürünlerini tüketmeye davet etti. 
    5
    3 Haziran

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Soğuk süt zinciri, sütün üretiminden tüketiciye ulaşana kadar belirli bir sıcaklık aralığında muhafaza edilmesini sağlayan bir dizi işlemi içerir 234.
    Soğuk süt zincirinin aşamaları:
    • Üretim: Süt, uygun sıcaklıkta üretilir 4.
    • İlk depolama: Ürünler, üretim tesisinde soğuk hava depolarında korunur 4.
    • Taşıma: Soğutmalı araçlarla ürün sevk edilir 4.
    • Ara depolama ve dağıtım: Ürünler, bölgesel lojistik merkezlerinde tekrar soğuk ortamda tutulur 4.
    • Perakende veya hastane: Ürün, tüketiciye ulaşana kadar ısı değişmeden kalır 4.
    Soğuk zincir, gıda güvenliği sağlar; Salmonella ve listeria gibi bakteri oluşumlarını engeller 4. Ayrıca, raf ömrünü uzatır ve israfı azaltır 34.
    Soğuk zincirin her aşamasında sıcaklık kontrolü önemlidir; zincirde meydana gelebilecek bir kopma, ürün güvenliğini tehlikeye atar 4.
    5 kaynak
    Süt kalitesi çeşitli yöntemlerle ölçülebilir:
    • Duyusal testler: Sütün rengi, tat ve kokusu, yapı ve görünüşüne bakılarak yapılır 14.
    • pH ölçümü: Yeni sağılmış sağlıklı inek sütünün pH değeri 6,6-6,8 arasındadır 12. Bu değerin dışında bir ölçüm, mastitis veya nötralize edici madde katılma şüphesi yaratır 12.
    • Yoğunluk tayini: Laktodansimetre kullanılarak sütün yoğunluğu ölçülür 235.
    • Donma ve kaynama noktası: Sütün donma noktası -0,540 °C, kaynama noktası ise 100,16 °C'dir 2.
    • Refraktometre indeksi: Sütün yağ oranı alındıktan sonra, yağsız kuru maddenin miktarı belirlenir 12.
    Ayrıca, metilen mavisi, resazurin ve alkol testleri gibi mikrobiyolojik analizler de süt kalitesini belirlemede kullanılır 35.
    5 kaynak
    Somatik hücre oranının önemli olmasının bazı nedenleri:
    • Hayvan sağlığı: Yüksek somatik hücre sayısı, ineklerin mastitis gibi enfeksiyonlara maruz kaldığını gösterir 13. Bu durum, hayvanların daha sağlıksız olduğuna işaret eder 1.
    • Süt verimi: Somatik hücre sayısının artması, memedeki süt üreten hücrelerin patojenler tarafından zarar görmesi anlamına gelir ve bu da süt veriminin azalmasına yol açar 13.
    • Süt kalitesi: Somatik hücre sayısının yüksek olması, süt ürünlerinin işlenmesinde kalite sorunlarına neden olabilir 2. Ayrıca, insan sağlığı açısından antibiyotik kalıntıları ve patojen mikroorganizmaların süte bulaşma riski artar 2.
    5 kaynak
    Kayseri'deki bazı süt işleme tesisleri:
    • Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt İşleme Tesisi 1. 2022 yılında üretime başlayan tesis, yoğurt, süzme yoğurt, pastörize süt, beyaz peynir, kaşar peynir, lor peynir, tel peynir, tereyağı, dondurma ve ayran üretmektedir 1.
    • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Süt İşleme Tesisi 2. Akkışla ilçesinde yapılması planlanan tesis, süt üreticilerinin desteklenmesi amacıyla planlanmaktadır 2.
    • Saray Çiftliği Süt İşleme Tesisi 3. Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan tesis, modern teknoloji kullanarak sütü işleyip 40'ın üzerinde farklı ürün üretmektedir 3.
    • Bünyan Pastörize Süt İşleme Tesisi 4. Yıllık tereyağı, ayran ve pastörize süt üretim kapasiteleri sırasıyla 80 ton, 520 ton ve 1920 tondur 4.
    • Hacılar Manda Sütü İşleme Tesisi 5. Hürmetçi Mahallesi'nde bulunan tesis, manda sütü işleyerek yoğurt ve kaymak gibi ürünler üretmektedir 5.
    5 kaynak
    Hunat markası, süt ve süt ürünleri ile gıda ürünleri sunmaktadır 12.
    Süt ve süt ürünleri:
    • tereyağı 15;
    • yoğurt 15;
    • ayran 15;
    • kaşar peyniri 12;
    • tulum peyniri 2;
    • salamura beyaz peynir 1;
    • kaymak 1.
    Gıda ürünleri:
    • bal 12;
    • sucuk 12;
    • pastırma 2;
    • mantı 2.
    Hunat ürünlerine, hunat.com.tr adresinden veya hepsiburada.com'daki Hunat gıda ürünleri kategorisinden ulaşılabilir 12.
    5 kaynak