• UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü'ndeki kazılarda, geç Hitit dönemine tarihlenen 3 bin yıllık fırın bulundu. 
    1
    3 Eylül
    Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, AA muhabirine, bu yılki çalışmaların ağustos ayında başladığını ve höyüğün kuzeyinde yoğunlaştığını söyledi. 
    2
    3 Eylül
    Kazılarda et pişirmek için yüzeyin altında tandıra benzer fırın bulduklarını ifade eden Restelli, 2022'de de aynı bölgede benzer yapılarla karşılaştıklarını dile getirdi. 
    3
    3 Eylül
    Yemek tarihine ışık tutacak önemli bulgular ortaya çıkardıkları için heyecanlı olduklarını belirten Restelli, şunları ifade etti:Geç Hitit dönemine ait bir binanın içinde 2 tandır benzeri yapı bulduk ancak bunların normal tandır olmadığını fark ettik çünkü zeminin altına yerleştirilmişlerdi. 
    4
    3 Eylül
    Milattan önce 1100-1000 yıllarına tarihleniyor.- Kağıt kebabına benzer yöntemRestelli, söz konusu fırınların et yemekleri pişirmek için kullanıldığını dile getirerek, Bence tam kağıt kebabına benzer bir yöntemdi. Eti içine koyuyor, pişmiş toprak kapakla kapatıyor, saatlerce hatta tüm gece pişiriyorlardı dedi. 
    5
    3 Eylül

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Arslantepe Höyüğü'nün tarihi önemi şu şekilde özetlenebilir:
    • İlk şehir devleti: Arslantepe, Anadolu'daki ilk şehir devletinin kurulduğu yer olarak kabul edilir 125.
    • Geç Kalkolitik Çağ'dan Demir Çağı'na kadar yerleşim: M.Ö. 5000 yıllarından M.S. 11. yüzyıla kadar çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır 125.
    • Dini ve kültürel merkez: Dini ve kültürel ritüellerin gerçekleştirildiği bir merkez olarak da işlev görmüştür 23.
    • Kerpiç saray ve yapılar: Dünyanın ilk kerpiç sarayı ve anıtsal yapılarına ev sahipliği yapar 25.
    • Mühür kullanımı: Ticarette mühür kullanımının ilk örnekleri burada bulunmuştur 25.
    • Savaş aletleri: Dünyanın bilinen ilk savaş aletlerinin çıktığı yer olarak kabul edilir 5.
    • UNESCO Dünya Mirası: 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir 125.
    5 kaynak
    UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan diğer höyükler şunlardır:
    • Çatalhöyük 235. Neolitik döneme ait bir yerleşim alanı olup, Konya'da bulunmaktadır 25.
    • Göbeklitepe 235. Şanlıurfa'da yer alan ve dünyanın en eski tapınak kalıntılarını içeren bir höyük 25.
    Ayrıca, Arslantepe Höyüğü de 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir 235.
    Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 2025 yılı itibarıyla 22 miras alanı bulunmaktadır 4.
    5 kaynak
    Kağıt kebabı yapmak için gerekli malzemeler:
    • 600 gram kuşbaşı dana eti (kuzu eti de kullanılabilir) 2;
    • 2 adet orta boy havuç 2;
    • 2 adet orta boy patates 2;
    • 2 adet domates 2;
    • 1 su bardağı bezelye 2;
    • 1 yemek kaşığı domates salçası 2;
    • Yarım çay bardağı sıvı yağ 2;
    • Bir kase arpacık soğan (20 tane kadar) 2;
    • 1 çay kaşığı karabiber 2;
    • 1 tatlı kaşığı kekik 2;
    • Tuz 2.
    Yapılışı:
    1. Sıvı yağı tencerede kızdırın, soğanları ve kuşbaşı doğranmış etleri tencereye alın 2.
    2. Etler suyunu saldıktan sonra salçayı ve 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin 2.
    3. Tencerenin kapağını kapatarak etler yumuşayana kadar yaklaşık 8-9 dakika pişirin 2.
    4. Patatesleri ve kabukları soyulmuş domatesleri küp küp, havuçları minik küpler halinde doğrayın 2.
    5. Yumuşamış etlere patates, domates ve havuç ekleyerek karıştırın 2.
    6. Sebzeler yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edin 2.
    7. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz bezelyeyi, karabiber, kekik ve tuzu ekleyip 3-4 dakika daha kaynatın 2.
    8. Yemeği ocaktan alın 2.
    9. Yağlı kağıtlara birer kişilik porsiyonlar koyarak, katlayın 2.
    10. Kat yerleri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin 2.
    11. 190 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin 2.
    Püf noktaları:
    • Sebzelerle etin pişme süresi farklı olduğu için önce etleri sotelemek gerekir 2.
    • Arpacık soğan yerine büyük soğan yemeklik doğranarak eklenebilir 2.
    • Kağıt kebabı, kağıtla servis edilir ve kağıdın üstü kapalı pişirilir 2.
    • Yanında yayla çorbası, bulgur pilavı veya pirinç pilavı ile servis edilebilir 2.
    5 kaynak
    Geç Hitit Dönemi hakkında daha fazla bilgi şu şekildedir:
    • Geç Hitit Devletleri 14. MÖ 1200'lerde batıdan gelen Ege Göçleri'nin saldırılarından kurtulabilen Hititler, güney ve güneydoğu Toroslar'ın dağlık bölgelerine çekilerek Karkamış, Tabal, Milid, Gurgum, Sam'al, Kummuhu, Pattin, Keveh, Hilakku gibi bağımsız beylikler kurmuşlardır 14.
    • Kültürel Miras 14. Geç Hitit Devletleri, Hitit İmparatorluğu'nun zengin kültürel mirasını Demir Çağı'na taşımışlardır 4. Sanat, mimari ve giyim kuşam bakımından Hitit İmparatorluk geleneğini sürdürmüşlerdir 14.
    • Dini Ritüeller 3. İvriz ve Karasu kaya kabartmaları, Geç Hitit Kent Devletleri'nde dini ritüellerin tapınakların yanı sıra dağlık bölgeler, su kaynakları ve kaya gözenekleri gibi açık alanlarda da gerçekleştirildiğini göstermektedir 3.
    • Sonu 4. Asur İmparatorluğu, III. Tukulti-apil-Eşarra (Tiglatpileser III, MÖ 745-727) döneminde Geç Hitit devletlerini yenilgiye uğratarak bölgedeki hakimiyetini kesinleştirmiştir 4. Bu dönemden sonra Geç Hitit devletleri birer birer Asur eyaletlerine dönüştürülmüş ve MÖ 7. yüzyılda siyasi varlıkları tamamen sona ermiştir 4.
    5 kaynak
    Arslantepe Höyüğü kazılarında bulunan diğer önemli bulgular arasında:
    • Kerpiç saray ve tapınak: M.Ö. 3300-3000 yıllarına ait kerpiç saray ve M.Ö. 3600-3500'lere ait tapınak 35.
    • Mühür ve seramikler: 2 bini aşkın mühür baskısı ile seramik parçalarından fincana, ok uçlarından boncuk tanelerine, kemik alet ve ağırşaklardan çakmak taşlarına ve müzik aletlerine kadar çeşitli eserler 35.
    • Silahlar: Arsenikli, bakır alaşımlı, gümüş kakmalı kılıç ve hançerler 35.
    • Kral mezarı: Dönemin kralına ait olduğu düşünülen bir mezar 35.
    Ayrıca, höyüğün girişinde Geç Hitit Dönemi’ne ait aslan heykelleri ve devrilmiş bir kral heykeli bulunmaktadır 5.
    5 kaynak