Yandex arama sonuçlarında siteleri sıralamak için ek sinyaller

Yandex, şirketlerin faaliyetlerine ilişkin çeşitli sinyallerin dikkate alınmasının, kurumsal sitelerinin arama sonuçlarındaki sıralamasını belirleyen algoritmanın bir parçası haline geldiği bir yaklaşım geliştiriyor.

Kullanıcılar şüpheli işletmelerle daha az karşılaşacak, dürüst işletmeler ise daha fazla müşteri kazanacak.

Nasıl çalışır

Algoritma, kötü niyetle hareket eden siteleri veya işletmeleri tespit edebilir. Örneğin, müşterinin zaten ödediği hizmetleri kasıtlı olarak sağlamayan veya bu hizmetleri uygunsuz bir şekilde sağlayanlar. Algoritma, çok sayıda faktöre dayanır ve karar verme için veri çapraz doğrulaması ile sinyallerin bir kombinasyonunu kullanır. Bu, hataları ortadan kaldırmanıza ve rakipler hakkında sahte şikayetler veya çevrimiçi kendi kendine incelemeleri etkisiz hale getirmenize olanak tanır.

Örnek

“A” adlı, %100 ön ödeme ile çalışan bir temizlik işletmesini hayal edin. Bir müşteri önceden ödeme yaptı, ancak kimse gelmedi veya gelmeyi bile düşünmedi. Algoritma, bu işletmenin sitesinin durumunu büyük ölçüde etkileyecektir. Yandex, “A” hakkında gelen sinyallerin akışını tarayacak, düzenliliğini değerlendirecek ve onların güvenilmez bir işletme olduğuna karar verecektir.

Şimdi de “B” adlı bir mobilya montaj işletmesini hayal edelim. Personeli genellikle işlerini iyi ve zamanında yapar, ancak bir keresinde önemli bir gecikme oldu ve müşteri hizmetten memnun kalmadı. Bu, sitenin sıralamasını etkilemeyecektir çünkü hiçbir işletme hatalardan, mücbir sebeplerden veya müşteri iletişimindeki yanlış anlamalardan muaf değildir. Bu durumda kötü niyet yoktu.

Bir sitenin sıralaması değiştiğinde ne yapmalı

Algoritmanın bir siteye karşı davranışını değiştirmek için tek yol, müşterilerle olan ilişkiyi değiştirmek ve iyi niyetle çalışmaya başlamaktır. Sinyallerin birikimi ile birlikte, algoritma değişiklikleri değerlendirecek ve site arama sonuçlarındaki sıralamasını iyileştirebilecektir.

Destek Birimiyle İletişime Geçin

Sorunuzun ne hakkında olduğunu bize söylerseniz, sizi doğru uzmana yönlendirebiliriz:

Sıralama değişikliklerinin nedenlerini kontrol edin. Ayrıca, güvenlik ve ihlaller için siteyi kontrol edin. Yandex.Webmaster bir tehdit veya ihlal bulursa, hizmette sunulan önerileri takip edin.

Sitede ihlal veya tehdit yok

Sitenin arama sıralamasındaki değişiklikler çoğu durumda kabul edilebilir. Bu, algoritmaların sürekli ayarlamaları ve arama sonuçlarının dinamikleri nedeniyle olabilir.

Sıralama değişikliği tüm listelenen koşullarla birlikteyse, destek birimiyle iletişime geçin:

  • Site uzun süre ilk sırada kaldı.
  • Site sıralaması 30 puandan fazla düştü (daha küçük değişikliklerde, sitenizin bu bölümde belirtilen önerilere uyup uymadığını kontrol edin).
  • Site trafiği azaldı.
Formu doldurun

Siteniz bazı sorgular için yüksek sıralamaya sahip değilse, henüz yeterli alaka düzeyine ulaşmamış olabilir. Bu bölümde açıklanan site ölçümlerini kontrol edin.

Sitenin sıralamasının düşük olmasının nedenleri belirsizliğini koruyor

Bir sayfanın aramada yer alıp almadığını kontrol etmek için [url] işlecini kullanın (örnek).

Özel bir algoritma, sayfanın arama sonuçlarında görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirler. Örneğin, sayfanın görüntülenmesi için içeriğinin arama sorgusuyla eşleşmesi gerekir. Daha fazla bilgi için, bkz. 4. Aşama. Arama sonuçları oluşturma.

Aramadaki sayfa sorguyla tam olarak eşleşmiyor

Yeni site sayfalarını aramada bulamıyorsanız, Siteyi aramaya nasıl eklerim? bölümüne gidin. Sayfalar daha önce aramada yer alıyor ancak şimdi almıyorsa, sayfaların hariç tutulma nedenleri bölümüne göz atın.

Web sitesi trafiğinde bir azalma fark ederseniz, bu sorunun hangi trafik kaynaklarıyla ilişkili olduğunu kontrol edin. Bunu Yandex.Metrica’daki Kaynaklar, özet raporunu kullanarak yapabilirsiniz.

Arama sonuçlarından elde edilen trafik çeşitli nedenlerle azalabilir, örneğin:

Yukarıda belirtilen sorunları düzelttikten iki hafta sonra trafik değişmezse, müşteri desteğiyle iletişime geçin.

Öneriler yardımcı olmadı

Başka bir kaynak yalnızca sizinle aynı içeriğe sahipse, siteyi arama sonuçlarından çıkarmak için bu yeterli değildir.

Telif hakkınızı korumak için, içeriğinin sizinle aynı olduğuna inandığınız sitenin yöneticisine doğrudan şikayette bulunabilir veya haklarınızı korumak için diğer yasal yolları kullanabilirsiniz.

Site yönetimiyle mutabakata varamazsanız, sitenin barındırma sağlayıcısına yazmayı deneyin.

Öneriler yardımcı olmadı



Ayrıca şuraya gidebilirsiniz:

Aynı sitedeki başka bir sayfanın içeriğini kopyalayan, ancak farklı bir URL’ye sahip bir site sayfası.